Bright Binners Tour

Waste separation in classrooms should be the norm!

By separating waste we make Throw Away society tangible. The basis for reuse and reduction of waste lies in our eduction. Waste separation in classrooms is plain logic! Want to become a Bright Binner too? Start a petition in your school.

Word ook Wakkere Wegwerper!

WIL JOUW SCHOOL:
  • overstappen op gescheiden afvalinzameling

  • invulling geven aan een actief burgerschap door zo creatief mogelijk de aandacht van de burgemeester te trekken met jullie oproep

  • aangeven dat jullie al een voorloper zijn

Download de petitie

De Wakkere Wegwerper Tour

In september supte de Plastic Soup Surfer dwars door Nederland en deed 11 scholen aan.

Wat kunnen we doen?

Het lijkt zo logisch dat leerlingen op school bekend raken met gescheiden afval inzamelen  en leren over de wegwerpsamenleving en hoe je daar zelf wat aan kunt veranderen. Vreemd genoeg is afval scheiden op scholen niet centraal geregeld in Nederland (slechts 10% van de scholen doet zelf meer dan papier scheiden). Hergebruik en verminderen van afval zou de norm moeten zijn voor een duurzame toekomst. Op die duurzame toekomst kunnen kinderen als Wakkere Wegwerpers letterlijk invloed uitoefenen. 

Door leerlingen zelf hun burgermeesters te laten benaderen zien leerlingen dat ze het verschil kunnen maken. Het resultaat zien zij direct terug in de vorm van gescheiden afvalbakken bij hen in de klas.

Deel je actie en win!

1 De Plastic Soup Surfer deelt toffe prijzen uit voor de leukste manieren om de aandacht van je burgemeester te krijgen. (kartent.nl)

2 De Plastic Soup Surfer hoort graag van kinderen (bovenbouw) op jullie school welke boodschap zij hebben voor de burgemeester over afval op school en hoe dat beter kan. Waarom vinden jullie het belangrijk om Wakkere Wegwerpers te worden. Bedenk een zo leuke, orginele, creatieve of opvallende actie. In de vorm van een videoboodschap, TikTok dansje, Wave of wat je maar wil!

3 Leg je actie op video vast, en als je ze het vraagt filmt de regionale omroep of zelfs het Jeugdjournaal misschien wel mee! Als je filmpje met ons deelt, dan delen wij het weer op onze social kanalen. Zo kunnen veel meer WAKKERE WEGWERPERS werven!

4 Op deze zullen we de komende tijd ook links en inspiratie verzamelen voor alle klassen en scholen die Wakkere Wegwerper willen worden!

Langs jullie school!

Afgelopen september is de Plastic Soup Surfer op Wakkere Wegwerp tour geweest door Nederland op op een standup paddleboard. Hij peddelde en windsurfte in tweeënhalve week van Maastricht naar Schiermonnikoog (550km). Onderweg ging hij langs wetenschappers, politici, plastic-recyclers, verpakkingsbedrijven én langs elf scholen om de Wakkere Wegwerpers Petitie uit te delen. Zodat leerlingen leren dat ze invloed kunnen uitoefenen door in actie te komen.

Merijn Tinga -beter bekend als de Plastic Soup Surfer- is de succesvolle activist die gezorgd heeft dat plastic uit vuurwerk uit de Nederlandse schappen gaan en heeft met zijn motie aan de basis gestaan van de uitbreiding van statiegeld op kleine drinkflesjes per 2021. Om aandacht te vragen voor statiegeld en plasticvervuiling surfte hij op een Kiteboard van Scheveningen naar Engeland. Een record!

De route die de Plastic Soup Surfer aflegde op zijn SUP

De Waarden die moeten zorgen voor de doorbraak

Wakkere Wegwerpers Waarden

een toffe samenwerking:

Heel blij met onze partners