Afvalscheiden in klassen moet vanzelfspekend worden!

Wakkere Wegwerpers

Maak de wegwerpmaatschappij zichtbaar in de klas. Afvalscheiden is de basis. Maak duurzaam gedrag een automatisme door op scholen, verenigingen en musea afvalscheiden mogelijk te maken!

Meld je aan!

Wakkere Wegwerpers

WAKKERE WEGWERPERS TOUR 

31 aug - 16 sept 2020

Start het nieuwe schoolseizoen met de beste praktijkles in burgerschap!

Plastic Soup Surfer & ‘powered by’ Happy Activist

De Wakkere Wegwerpers is een inspirerend en mediageniek project dat actief burgerschap ludiek en zichtbaar maakt. De plastic-soup aanpakken kan je doen met jouw school! Wij bieden de tools en u krijgt een inspirerend bezoek van de Plastic Soup Surfer waarbij media worden uitgenodigd om de boodschap van de leerlingen aan de politiek zichtbaar te maken. 

Word ook Wakkere Wegwerper!

WIL JOUW SCHOOL:
  • overstappen op gescheiden afvalinzameling

  • invulling geven aan een actief burgerschap door zo creatief mogelijk de aandacht van de burgemeester te trekken met jullie oproep

  • aangeven dat jullie al een voorloper zijn

Meld je aan!

Wat kunnen we doen?

Het lijkt zo logisch dat leerlingen op school bekend raken met gescheiden afval inzamelen  en leren over de wegwerpsamenleving en hoe je daar zelf wat aan kunt veranderen. Vreemd genoeg is afval scheiden op scholen niet centraal geregeld in Nederland (slechts 10% van de scholen doet het zelf al wel), en regels die zorgen voor minder slecht recyclebaar verpakkingsmateriaal in de toekomst zijn er ook nog niet. Hergebruik en verminderen van afval zou de norm moeten zijn voor een duurzame toekomst. Op die duurzame toekomst kunnen kinderen als Wakkere Wegwerpers letterlijk invloed uitoefenen. 

Door leerlingen zelf hun burgermeesters te laten benaderen kunnen leerlingen  direct invloed uitoefenen. Het resultaat zien zij terug in de vorm van gescheiden afvalbakken op school en nieuw duurzaam gedrag in de klas en op termijn; aangepaste wetten lokaal en/of op nationaal niveau!

De route

Langs jullie school!

Komende september is de Plastic Soup Surfer op Wakkere Wegwerp tour op een standup paddleboard / windsurfboard. Hij peddelt en windsurft in tweeënhalve week van Maastricht naar Schiermonnikoog (550km). Onderweg ontmoet hij wetenschappers, politici, plastic-recyclers, verpakkingsbedrijven én vaart hij langs jullie school!

Merijn Tinga -beter bekend als de Plastic Soup Surfer- is de succesvolle activist die gezorgd heeft dat plastic uit vuurwerk uit de Nederlandse schappen gaan en heeft met zijn motie aan de basis gestaan van de uitbreiding van statiegeld op kleine drinkflesjes per 2021. Om aandacht te vragen voor statiegeld en plasticvervuiling surfde hij op een Kiteboard van Scheveningen naar Engeland. Een record!

Het Plan:

1 De Plastic Soup Surfer vertelt op school of aan het water dichtbij jullie school over hoe activisme werkt en waarom Nederland Wakkere Wegwerpers nodig heeft. 

2 De Plastic Soup Surfer hoort graag van kinderen (bovenbouw) op jullie school welke boodschap zij hebben voor de overheid over afval op school en hoe dat beter kan. Waarom vinden zij het belangrijk om Wakkere Wegwerpers te zijn. De deelname van jullie school aan de Wakkere Wegwerpers campagne (actief burgerschap) kan creatief zijn in de vorm van een videoboodschap/ rap / Tik Tok dansje/ Wave maar wat natuurlijk ook kan is een email op rijm aan de Burgemeester. 

3 We leggen  jullie actieve burgersschapactie op video vast, en misschien filmt het Jeugdjournaal wel mee! In ieder geval is ook de Happy Activist paraat. Hij doet online verslag van de Wakkere Wegwerp tour. De bijdragen van de kinderen nemen we mee richting politici in den Haag om hun stem ook daar te laten horen voor betere regelingen rond afvalscheiding en minder afval op school. Daarnaast gebruiken we het videomateriaal om alle andere basisscholen in Nederland te activeren om ook van zich te laten horen via social media! Zo kunnen nog veel meer WAKKERE WEGWERPERS zorgen voor een duurzame omgang met grondstoffen. 

4 Voor de campagne ontwikkelen we een actiesite met inspiratie voor activiteiten, achtergrond informatie en links naar lesmateriaal. De kinderen kunnen na de tour op hun school actief blijven met de input van de campagnewebsite totdat om gescheiden afvalinzameling mogelijk te maken op lokaal niveau. 

Doet jouw school mee?

DOET JOUW SCHOOL MEE? 

We kunnen slechts 6 van de 6000 bassischolen in Nederland bezoeken. Jullie liggen langs de route! Zorg dat je erbij bent!

Je kunt meedoen als:

-De school over wil stappen op gescheiden afvalinzameling/ of daarin al een voorloper is

-Jullie actief invulling willen geven aan een burgerschap door  zo creatief mogelijk de aandacht van de burgemeester te trekken met jullie met uw oproep.

- Neem contact op met het team van de Plastic Soup Surfer: Stuur je email naar Kim@plasticsoupsurfer.org dan maken we wat afspraken. Vanaf augustus nemen we contact op om het bezoek exact te plannen en voor te bereiden.

Campaign together with the Happy Activist